Followers

Unique of Islam Headline Animator

Sabda Rasulullah SAW:

"Sebarkanlah ajaranku walaupun satu ayat " Surah Al-Ahzab : Ayat 71 "Nescaya Allah memperbaiki bagimu amalan-amalanmu dan mengampuni bagimu dosa-dosamu. Dan barangsiapa mentaati Allah dan Rasul-Nya, maka sesungguhnya ia telah mendapat kemenangan yang besar." Petikan Daripada Kitab Fikhul Jihad Karangan oleh Prof. Dr. Sheikh Yusuf Al-Qaradhawi ini: “Menggunakan internet untuk menyampaikan maklumat Islam, menyampaikan suara Islam dan memperlihatkan Islam merupakan satu jihad utama”

Show your appreciation to this blog.

Tafsir Mimpi tidak sama seperti di tempat lain

Monday, June 2, 2008

KHASIAT SURAH AL-IKHLAS

Abu Said Al-Khanafi menerangkan : surah ini dinamakan surah Al-Ihklas bererti bersih atau lepas, maka barang siapa membaca dan mengamalkannya dengan hati yang ikhlas akan dilepaskan kesusahan-kesusahan duniawi, dimudahkan dalam gelombang sakaratul maut, dihindarkan dari kegelapan kubur, dan kengerian hari kiamat.

Ibnu Syihab Al-Zukhri menerangkan : Rasullullah s.a.w bersabda : siapa membaca suratul Ikhlas seolah-olah ia membaca sepertiga Qur’an.

Riwayat dari Sayyidinaa Ali r.a : sesiapa yang mengamalkan surah Ikhlas sebanyak 11 kali sesudah sembahyang subuh , maka syaitan tidak akan menggodanya untuk membuat dosa, meskipun syaitan itu bersungguh-sungguh hendak menggodanya hari itu.

Sayyidatul Aishah menerangkan : Dari nabi Muhammad s.a.w. “sesiapa yang membaca sesudah selesai sembahyang jumaat, surah al-Fatihah 7x, surah Ikhlas 7X , surah al-Falaq 7x, dan surah an-Nas 7x, maka tuhan akan melindunginya dari kejahatan sampai hari jumaat yang akan datang”

Dari sayyidina Ali r.a dari Rasulullah: “sesiapa hendak pergi musafir, kemudian ketika ia hendak meninggalkan rumahnya, ia membaca surat Ikhlas 11 kali , maka tuhan memeliharakan rumahnya sampai ia kembali”.

Sayyidinaa Anas menerangkan dari Rasulullah s.a.w : “ siapa yang membaca surah Ikhlas 30x, maka Tuhan akan menulis Barakah , selamat daripada api neraka dan azab pada hari kiamat”.

Imam Syuthi menerangkan dalam kitabnya “Addurrul Manstur” riwayat daripada Ibnu Abbas bahawa Rasulullah s.a.w telah mengatakan “siapa ada hajat hendaklah berwudhu dan sembahyang empat rakaat dengan sekali salam . rakaat pertama dengan menbaca surah Al-Fatihah sekali dan surah Ikhlas 11 kali, rakaat kedua membaca fatihah 1 x dan surah Ikhlas 30x, rakaat keempat membaca surah fatihah dan 41x surah al-Ikhlas. Apabila sudah salam, sebelum berkata-kata membaca surah Ikhlas sebanyak 50 kali , Laa khuala walaa quwwata illaa billaahil aliyil adhiim 50 x kemudiannya meminta hajatnya kepada Tuhan , maka insyaallah Tuhan akan menunaikan hajatnya ”.

No comments:

Add Your Link Here

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Jom Solat

ANDA INGIN KUAT? HEBAT? HUBUNGAN ANTARA YANG MAHA ESA DENGAN DIRI KITA

MARILAH MENUNTUT ILMU

PERHATIAN..
letakkan link http://uniqueofislam.blogspot.com/
pada blog anda..
terima kasih.
..........................................................................................

Disclamair:

Blog ini sebenarnya adalah untuk kegunaan rujukan saya di masa kini dan masa hadapan.
kalau terlupa, blog ini la yang akan mengingatkan saya kembali apa yang telah lupa..
moga dapat dikongsi bersama pembaca,pelawat, sahabat tidak kiralah di mana anda semua berada..
Posts di dalam blog ini saya telah mengkaji kesahihannya dahulu sebelum dipost.
Jika masih lagi ada terdapat kesilapan di dalam post blog ini, sila kemukan komen pada post tersebut, saya akan segera mengkaji dan memperbetulkan kembali post tersebut

Sekian Terima Kasih. =)


referer from..

himpunan Doa-doa SESUAI untuk Pelajar

1-DOA MOHON DILINDUNGI DARI ORANG JAHAT

Ya Allah Tuhan yang Nur Nya berada dalam rahsia Nya, dan rahsia Nya berada dalam makhluk Nya, lindungilah aku dari pengelihatan orang-orang yang mengintai dari hati orang hasut dan orang yang zalim, seperti Engkau melindungkan roh manusia dalam tubuhnya, sesungguhnya Engkau maha kuasa atas tiap-tiap sesuatu.

2-DOA MAKAN UBAT MOHON DISEMBUHKAN

Dengan nama Allah Tuhan yang menyembuhkan. Dengan nama Allah Tuhan yang mencukupkan. Dengan nama Allah Tuhan yang memaafkan. Dengan nama Allah Tuhan yang tidak dimudaratkan oleh segala sesuatu, baik di bumi mahupun di langit dan Ia maha mendengar dan maha mengetahui.

3-DOA MOHON DIHIDUPKAN HATI

Ya Allah Tuhan yang maha hidip, berdiri sendiri, pencipta langit dan bumi, Tuhan yang maha besar dan maha mulia, Ya Allah tidak ada Tuhan yang patut disembah hanya Engkau, aku memohon kepada Mu semuga kiranya Engkau hidupkan akan hatiku dengan Nur hidayah Mu. Ya Tuhan ku yang maha kasih sayang.

4-DOA KETIKA MEMULAKAN PEKERJAAN

Dengan nama Allah, aku mulai dan aku bertawakal kepada Allah, aku berpegang teguh kepada Allah, cukup Allah tempatku berpegang dan bertawakal, tidak ada yang lebih kuat dan kuasa hanya Allah yang maha tinggi dan Esa.

5-DOA MOHON KEKUATAN IMAN

Wahai Allah, berikanlah kepada hamba keimanan yang sebenar-benarnya yang tiada kekufuran sesudahnya itu serta merupakan rahmat yang dengannya itu hamba dapat memperoleh kemuliaaan tuhan di dunia dan akhirat.

6-DOA DIBUKA DADA UNTUK MENERIMA ILMU DAN DIBERI KAFASIHAN

Ya Allah, Bukakanlah dadaku, mudahkanlah urusanku dan hilangkanlah kekakuan pada lidah agar mereka faham akan perkataan ku.

7-TASBIH UNTUK HILANGKAN WAS-WAS

Maha suci Tuhan yang memiliki, Tuhan yang maha kudus, Tuhan yang menjadikan dan yang memperbuat. jika Ia mengkehendaki, dihilangkan Nya dan diganti Nya dengan kejadian yang baru. Tidaklah yang demikian itu menyusahkan bagi Allah SWT.


8-DOA MOHON MIMPI BERTEMU NABI SAW


Ya Allah sumber pancaran Nur, Ya Allah Tuhan yang mengatur semua perkara, Semuga Engkau sampaikan daripadaku salam dan tahiyyat kepada roh Nabi Muhammmad SAW an roh keluarga Nabi Muhammad SAW.

9-DOA MOHON KEMUDAHAN DALAM BEKERJA DAN BERFIKIR

Ya Allah, tidak ada yang mudah, kecuali sesuatu yang Engkau jadikan mudah, Engkaulah yang menjadikan yang susah itu mudah.

10-DOA UNTUK MENERANGKAN PENGELIHATAN

Ya Nur (dibaca 11 kali setiap hari selepas mengerjakan sembahyang fardhu lima waktu)