Followers

Unique of Islam Headline Animator

Sabda Rasulullah SAW:

"Sebarkanlah ajaranku walaupun satu ayat " Surah Al-Ahzab : Ayat 71 "Nescaya Allah memperbaiki bagimu amalan-amalanmu dan mengampuni bagimu dosa-dosamu. Dan barangsiapa mentaati Allah dan Rasul-Nya, maka sesungguhnya ia telah mendapat kemenangan yang besar." Petikan Daripada Kitab Fikhul Jihad Karangan oleh Prof. Dr. Sheikh Yusuf Al-Qaradhawi ini: “Menggunakan internet untuk menyampaikan maklumat Islam, menyampaikan suara Islam dan memperlihatkan Islam merupakan satu jihad utama”

Show your appreciation to this blog.

Tafsir Mimpi tidak sama seperti di tempat lain

Tuesday, September 23, 2008

malam lailatul qadar

Assalamualaikum untuk dikongsi bersama:- ************************************************************************ Fatwa Syaikh Abdul Aziz bin Abdullah bin Baz tentang lailatul qadar

Pertanyaan Apakah mungkin lailatul qadar dilihat dengan mata kepala,sebagaimana sebagian orang menyebutkan bahwasanya jika seseorang mampu melihat lailatul qadar dia akan melihat cahaya dilangit dan sebagainya? Bagaimanakah Nabi dan para sahabatnya melihatnya?

Kemudian, bagaimanakah seseorang mengetahui jika malam itu adalah lailatul qadar,apakah dia akan tetap mendapatkan pahalanya walaupun dia tidak melihat (tanda-tanda)nya?Kami harapkan penjelasan untuk masalah ini.

Jawaban: Lailatul qadar kadang dapat dilihat dengan mata kepala bagi orang-orang yang diberi petunjuk oleh Allah,yaitu dengan melihat tanda-tandanya.
Dahulu para sahabat menggunakan tanda-tanda tersebut untuk memastikan bahwasanya malam tersebut adalah lailatul qadar.
Akan tetapi jika tidak terlihat ,bukan berarti hal itu menjadi halangan untuk memperoleh ganjaran beribadah dimalam tersebut bagi (orang-orang) yg menghidupkannya dengan qiyamullail dan amalan-amalan baik lainnya, dengan meyakininya dan mengharapkan pahalanya dari Allah (imanan & itisaban).

Maka seorang muslim sepantasnya bersungguh-sungguh dalam memperolehnya dengan mengharapkan pahalanya sebagaimana diperintahkan oleh Nabi. Apabila (seseorang) qiyamullailnya bertepatan dengan malam tersebut maka dia akan mendapatkan pahalanya meskipun dia tidak mengetahui bahwa malam tsb adalah lailatul qadar.

Bersabda Rasulullah shalallahu `alaihi wa sallam yang artinya:"Barang siapa yg menghidupkan malam lailatul qadar (dengan shalat,berdzikir atau membaca qur`an) dengan Iman dan mengharapkan ganjaran akan diampuni dosa-dosanya yang terdahulu."

Dalam riwayat lain: "Barang siapa yang shalat dimalam tersebut dan menginginkannya kemudian dia mendapatkannya akan diampuni dosa-dosanya yang terdahulu dan yang akan datang."

Telah datang dari Nabi hal-hal yang menunjukkan bahwa diantara tanda-tanda dari malam lailatul qadar adalah terbitnya matahari dipagi harinya dengan sinar yg tidak terlalu terang.Dan bahwasanya sahabat Ubai ibn ka`ab bersumpah bahwa malam tersebut adalah malam ke-27 berdasarkan tanda tersebut.

Pendapat yang rajih (kuat) adalah bahwa malam lailatul qadar berpindah-pindah dimalam-malam kesepuluh terakhir (ramadhan).Malam-malam ganjilnya adalah lebih besar kemungkinannya dan malam ke-27 adalah yang paling besar kemungkinannya diantara malam-malam ganjil tersebut. Barang siapa yang bersungguh-sungguh mengerjakan ibadah dimalam tersebut seperti shalat qiyamullail, membaca qur`an,berdoa,berdzikir dan mengerjakan amalan-amalan baik lainnya akan mendapatkannya dan memperoleh keuntungan yang telah Allah janjikan bagi orang-orang yang menghidupkan malam tersebut jika dia mengerjakannya dengan mengimani dan mengharapkan pahalanya. Dan hanya Allah lah pemberi taufiq. Semoga shalawat Allah dan salamNya dilimpahkan atas Nabi kita dan para Shahabat-shahabatnya.

Alee Alqahiri Assalafi, 25 November 2002 ]

No comments:

Add Your Link Here

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Jom Solat

ANDA INGIN KUAT? HEBAT? HUBUNGAN ANTARA YANG MAHA ESA DENGAN DIRI KITA

MARILAH MENUNTUT ILMU

PERHATIAN..
letakkan link http://uniqueofislam.blogspot.com/
pada blog anda..
terima kasih.
..........................................................................................

Disclamair:

Blog ini sebenarnya adalah untuk kegunaan rujukan saya di masa kini dan masa hadapan.
kalau terlupa, blog ini la yang akan mengingatkan saya kembali apa yang telah lupa..
moga dapat dikongsi bersama pembaca,pelawat, sahabat tidak kiralah di mana anda semua berada..
Posts di dalam blog ini saya telah mengkaji kesahihannya dahulu sebelum dipost.
Jika masih lagi ada terdapat kesilapan di dalam post blog ini, sila kemukan komen pada post tersebut, saya akan segera mengkaji dan memperbetulkan kembali post tersebut

Sekian Terima Kasih. =)


referer from..

himpunan Doa-doa SESUAI untuk Pelajar

1-DOA MOHON DILINDUNGI DARI ORANG JAHAT

Ya Allah Tuhan yang Nur Nya berada dalam rahsia Nya, dan rahsia Nya berada dalam makhluk Nya, lindungilah aku dari pengelihatan orang-orang yang mengintai dari hati orang hasut dan orang yang zalim, seperti Engkau melindungkan roh manusia dalam tubuhnya, sesungguhnya Engkau maha kuasa atas tiap-tiap sesuatu.

2-DOA MAKAN UBAT MOHON DISEMBUHKAN

Dengan nama Allah Tuhan yang menyembuhkan. Dengan nama Allah Tuhan yang mencukupkan. Dengan nama Allah Tuhan yang memaafkan. Dengan nama Allah Tuhan yang tidak dimudaratkan oleh segala sesuatu, baik di bumi mahupun di langit dan Ia maha mendengar dan maha mengetahui.

3-DOA MOHON DIHIDUPKAN HATI

Ya Allah Tuhan yang maha hidip, berdiri sendiri, pencipta langit dan bumi, Tuhan yang maha besar dan maha mulia, Ya Allah tidak ada Tuhan yang patut disembah hanya Engkau, aku memohon kepada Mu semuga kiranya Engkau hidupkan akan hatiku dengan Nur hidayah Mu. Ya Tuhan ku yang maha kasih sayang.

4-DOA KETIKA MEMULAKAN PEKERJAAN

Dengan nama Allah, aku mulai dan aku bertawakal kepada Allah, aku berpegang teguh kepada Allah, cukup Allah tempatku berpegang dan bertawakal, tidak ada yang lebih kuat dan kuasa hanya Allah yang maha tinggi dan Esa.

5-DOA MOHON KEKUATAN IMAN

Wahai Allah, berikanlah kepada hamba keimanan yang sebenar-benarnya yang tiada kekufuran sesudahnya itu serta merupakan rahmat yang dengannya itu hamba dapat memperoleh kemuliaaan tuhan di dunia dan akhirat.

6-DOA DIBUKA DADA UNTUK MENERIMA ILMU DAN DIBERI KAFASIHAN

Ya Allah, Bukakanlah dadaku, mudahkanlah urusanku dan hilangkanlah kekakuan pada lidah agar mereka faham akan perkataan ku.

7-TASBIH UNTUK HILANGKAN WAS-WAS

Maha suci Tuhan yang memiliki, Tuhan yang maha kudus, Tuhan yang menjadikan dan yang memperbuat. jika Ia mengkehendaki, dihilangkan Nya dan diganti Nya dengan kejadian yang baru. Tidaklah yang demikian itu menyusahkan bagi Allah SWT.


8-DOA MOHON MIMPI BERTEMU NABI SAW


Ya Allah sumber pancaran Nur, Ya Allah Tuhan yang mengatur semua perkara, Semuga Engkau sampaikan daripadaku salam dan tahiyyat kepada roh Nabi Muhammmad SAW an roh keluarga Nabi Muhammad SAW.

9-DOA MOHON KEMUDAHAN DALAM BEKERJA DAN BERFIKIR

Ya Allah, tidak ada yang mudah, kecuali sesuatu yang Engkau jadikan mudah, Engkaulah yang menjadikan yang susah itu mudah.

10-DOA UNTUK MENERANGKAN PENGELIHATAN

Ya Nur (dibaca 11 kali setiap hari selepas mengerjakan sembahyang fardhu lima waktu)