Followers

Unique of Islam Headline Animator

Sabda Rasulullah SAW:

"Sebarkanlah ajaranku walaupun satu ayat " Surah Al-Ahzab : Ayat 71 "Nescaya Allah memperbaiki bagimu amalan-amalanmu dan mengampuni bagimu dosa-dosamu. Dan barangsiapa mentaati Allah dan Rasul-Nya, maka sesungguhnya ia telah mendapat kemenangan yang besar." Petikan Daripada Kitab Fikhul Jihad Karangan oleh Prof. Dr. Sheikh Yusuf Al-Qaradhawi ini: “Menggunakan internet untuk menyampaikan maklumat Islam, menyampaikan suara Islam dan memperlihatkan Islam merupakan satu jihad utama”

Show your appreciation to this blog.

Tafsir Mimpi tidak sama seperti di tempat lain

Tuesday, November 17, 2009

Nak Mati...

PUTRAJAYA: "Jangan cakap soal mati selagi kita masih bernafas". Itulah pengajaran diperoleh warga Uruguay, Fernando Parrado, 55, yang terselamat apabila pesawat dinaikinya terhempas di Pergunungan Andes pada 13 Oktober 1972 dan terus hidup 72 hari dengan hanya memakan daging manusia.

Malah, beliau yang lebih dikenali sebagai Nando bersama seorang lagi penumpang, Roberto Canessa juga berjalan 12 hari merentasi pergunungan salji tebal dengan suhu 40 darjah di bawah takat beku sebelum diselamatkan, menyifatkan cebisan daging rakan penumpang yang maut itu sebagai satu-satunya cara untuk terus hidup. "Itu saja cara bagi membolehkan kami bertahan dalam kesejukan pada ketinggian 5,000 meter dari aras laut.

"Dalam kesejukan di pergunungan itulah saya sedar 'jangan cakap soal mati selagi kita masih bernafas'," katanya ketika menyampaikan ucapan pada Sidang Kemuncak Pembabitan Belia (YES 2009) di Pusat Konvensyen Antarabangsa Putrajaya (PICC) di sini, semalam.

Nando berkata, selepas 12 hari berjalan merentasi pergunungan Andes yang disifatkan ramai pendaki profesional sebagai pergunungan yang paling sukar tanpa sebarang pengalaman dan peralatan, mereka berjumpa penduduk di perkampungan kecil Chile yang memberi mereka makanan dan menghubungi pihak berkuasa.

Beliau dan Canessa serta 14 penumpang lain yang menunggu di sebuah lembah di pergunungan itu dikenali sebagai El Valle De Las Lagrimas berjaya diselamatkan pada 23 Disember 1972.

"Pasukan mencari dan menyelamat sebenarnya tidak menyangka kami masih hidup dalam keadaan cuaca yang sejuk dan tanpa bekalan makanan," katanya.

Pada sidang medianya, beliau berkata, kejadian itu menjadikannya lebih tabah dan berani menempuhi cabaran dalam kehidupan tanpa mengenal putus asa selain mengubah kehidupannya untuk lebih menyayangi keluarga.

Berikutan itu, beliau menasihatkan belia supaya jangan sekali-kali ragu dengan keupayaan diri dan sentiasa menyayangi diri sendiri.

Bercerita lanjut mengenai nahas itu, Nando yang ketika kejadian berusia 21 tahun berkata, nahas berlaku waktu beliau dalam perjalanan menaiki pesawat bersama 45 rakan pasukan ragbi menuju ke Chile untuk menyertai perlawanan ragbi.

Nahas itu juga mengorbankan ibu dan adik perempuannya dan beliau menyifatkan saat 'mengebumikan' mereka dalam sajli tebal adalah masa paling getir dalam hidupnya.

Sumber: http://www.bharian.com.my/Current_News/BH/Wednesday/BeritaUtama/20091117231850/Article/index_html

No comments:

Add Your Link Here

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Jom Solat

ANDA INGIN KUAT? HEBAT? HUBUNGAN ANTARA YANG MAHA ESA DENGAN DIRI KITA

MARILAH MENUNTUT ILMU

PERHATIAN..
letakkan link http://uniqueofislam.blogspot.com/
pada blog anda..
terima kasih.
..........................................................................................

Disclamair:

Blog ini sebenarnya adalah untuk kegunaan rujukan saya di masa kini dan masa hadapan.
kalau terlupa, blog ini la yang akan mengingatkan saya kembali apa yang telah lupa..
moga dapat dikongsi bersama pembaca,pelawat, sahabat tidak kiralah di mana anda semua berada..
Posts di dalam blog ini saya telah mengkaji kesahihannya dahulu sebelum dipost.
Jika masih lagi ada terdapat kesilapan di dalam post blog ini, sila kemukan komen pada post tersebut, saya akan segera mengkaji dan memperbetulkan kembali post tersebut

Sekian Terima Kasih. =)


referer from..

himpunan Doa-doa SESUAI untuk Pelajar

1-DOA MOHON DILINDUNGI DARI ORANG JAHAT

Ya Allah Tuhan yang Nur Nya berada dalam rahsia Nya, dan rahsia Nya berada dalam makhluk Nya, lindungilah aku dari pengelihatan orang-orang yang mengintai dari hati orang hasut dan orang yang zalim, seperti Engkau melindungkan roh manusia dalam tubuhnya, sesungguhnya Engkau maha kuasa atas tiap-tiap sesuatu.

2-DOA MAKAN UBAT MOHON DISEMBUHKAN

Dengan nama Allah Tuhan yang menyembuhkan. Dengan nama Allah Tuhan yang mencukupkan. Dengan nama Allah Tuhan yang memaafkan. Dengan nama Allah Tuhan yang tidak dimudaratkan oleh segala sesuatu, baik di bumi mahupun di langit dan Ia maha mendengar dan maha mengetahui.

3-DOA MOHON DIHIDUPKAN HATI

Ya Allah Tuhan yang maha hidip, berdiri sendiri, pencipta langit dan bumi, Tuhan yang maha besar dan maha mulia, Ya Allah tidak ada Tuhan yang patut disembah hanya Engkau, aku memohon kepada Mu semuga kiranya Engkau hidupkan akan hatiku dengan Nur hidayah Mu. Ya Tuhan ku yang maha kasih sayang.

4-DOA KETIKA MEMULAKAN PEKERJAAN

Dengan nama Allah, aku mulai dan aku bertawakal kepada Allah, aku berpegang teguh kepada Allah, cukup Allah tempatku berpegang dan bertawakal, tidak ada yang lebih kuat dan kuasa hanya Allah yang maha tinggi dan Esa.

5-DOA MOHON KEKUATAN IMAN

Wahai Allah, berikanlah kepada hamba keimanan yang sebenar-benarnya yang tiada kekufuran sesudahnya itu serta merupakan rahmat yang dengannya itu hamba dapat memperoleh kemuliaaan tuhan di dunia dan akhirat.

6-DOA DIBUKA DADA UNTUK MENERIMA ILMU DAN DIBERI KAFASIHAN

Ya Allah, Bukakanlah dadaku, mudahkanlah urusanku dan hilangkanlah kekakuan pada lidah agar mereka faham akan perkataan ku.

7-TASBIH UNTUK HILANGKAN WAS-WAS

Maha suci Tuhan yang memiliki, Tuhan yang maha kudus, Tuhan yang menjadikan dan yang memperbuat. jika Ia mengkehendaki, dihilangkan Nya dan diganti Nya dengan kejadian yang baru. Tidaklah yang demikian itu menyusahkan bagi Allah SWT.


8-DOA MOHON MIMPI BERTEMU NABI SAW


Ya Allah sumber pancaran Nur, Ya Allah Tuhan yang mengatur semua perkara, Semuga Engkau sampaikan daripadaku salam dan tahiyyat kepada roh Nabi Muhammmad SAW an roh keluarga Nabi Muhammad SAW.

9-DOA MOHON KEMUDAHAN DALAM BEKERJA DAN BERFIKIR

Ya Allah, tidak ada yang mudah, kecuali sesuatu yang Engkau jadikan mudah, Engkaulah yang menjadikan yang susah itu mudah.

10-DOA UNTUK MENERANGKAN PENGELIHATAN

Ya Nur (dibaca 11 kali setiap hari selepas mengerjakan sembahyang fardhu lima waktu)