Followers

Unique of Islam Headline Animator

Sabda Rasulullah SAW:

"Sebarkanlah ajaranku walaupun satu ayat " Surah Al-Ahzab : Ayat 71 "Nescaya Allah memperbaiki bagimu amalan-amalanmu dan mengampuni bagimu dosa-dosamu. Dan barangsiapa mentaati Allah dan Rasul-Nya, maka sesungguhnya ia telah mendapat kemenangan yang besar." Petikan Daripada Kitab Fikhul Jihad Karangan oleh Prof. Dr. Sheikh Yusuf Al-Qaradhawi ini: “Menggunakan internet untuk menyampaikan maklumat Islam, menyampaikan suara Islam dan memperlihatkan Islam merupakan satu jihad utama”

Show your appreciation to this blog.

Tafsir Mimpi tidak sama seperti di tempat lain

Thursday, December 17, 2009

Mahar = Tanggungjawab Suami

Pemberian mahar menandakan tanggungjawab suami

Berita Harian

Oleh Nik Salida Suhaila Nik Saleh

KADAR minimum mahar bagi orang kebanyakan (tidak termasuk puteri Sultan, kerabat dan orang besar) bernilai RM300 yang ditetapkan Jabatan Agama Islam Selangor (Jais) bagi setiap akad pernikahan bermula 2010 bukan satu beban kepada setiap ketua rumah tangga yang mampu menunaikan tanggungjawab sebagai suami.

Seiring nilai mata wang yang bertambah besar dan keperluan menguruskan majlis akad, nilai itu masih dianggap rendah dan tidak menjadi sebab sesebuah perkahwinan tidak boleh didirikan. Malah, tidak pernah ada keluhan mengenai ketidakmampuan menyediakan mahar daripada pihak lelaki yang ingin berkahwin.

Bebanan sebenarnya ialah wang dan barang hantaran, kos pelamin, bilik pengantin, persalinan, solekan, cenderahati untuk tetamu dan kenduri kahwin yang sering kali diadakan melampaui kemampuan sebenar.

Hakikatnya, mahar tidaklah menjadi sumber kewangan bagi setiap isteri yang baru dikahwini untuk memulakan hidup berumahtangga kerana hikmah mahar adalah sebagai penghormatan terhadap wanita yang tidak boleh dimiliki sebagai isteri secara percuma.

Sebab itu juga, jumlah mahar tidak semestinya lumayan tetapi sebaik-baiknya mesti dengan kadar yang mampu dan disenangi pihak yang memberi. Ia sekali gus menghapuskan adat jahiliah yang merendahkan golongan wanita dan betapa mereka boleh ‘dimiliki’ dan ‘dicerai’ sesuka hati tanpa perjanjian dan kerelaan kedua-dua belah pihak.

Ia bukan juga jual beli barangan di pasar yang hanya mempunyai ‘tawaran’ dan ‘penerimaan’ seperti didakwa oleh pejuang hak wanita Barat, sebaliknya simbolik penyerahan tugas dan tanggungjawab daripada wali wanita kepada bakal suami yang dikahwini melalui waad berserta saksi dan lafaz ijab dan qabul yang jelas.

Mahar juga sebagai tanda kesanggupan bakal suami untuk memikul tanggungjawab membina rumah tangga dan persiapan awal pemberian nafkah zahir serta kewajipan yang wajib dilakukan bermula saat pertama diijabkabulkan. Hikmah pemberian daripada pihak lelaki ialah supaya kita memahami bahawa suamilah yang diperintahkan untuk menyediakan segala keperluan kepada si isteri, bukan sebaliknya.

Yang sepatutnya menjadi wala’ dalam perbincangan hari ini bukanlah kadar mahar yang sepatutnya ditentukan tetapi mengenai pemahaman seorang lelaki yang bakal bergelar suami. Islam juga tidak menetapkan kadar terendah, sederhana atau paling tinggi dalam pemberian mahar kerana tidak mahu membebankan umat, sebaliknya memberikan kebebasan kepada kedua-dua pihak yang ingin mendirikan rumah tangga berbincang kadar yang sepatutnya mengikut kedudukan bakal isteri dan kemampuan bakal suami.

Hari ini, perbincangan antara kedua-dua belah pihak selalunya lebih menjurus kepada kadar hantaran dan bukannya mahar.

Inilah yang menyebabkan segelintir pasangan yang ingin berkahwin terpaksa menangguhkan atau melupakan hasrat mendirikan rumah tangga sehinggalah pihak lelaki dapat mencukupkan wang hantaran yang diminta untuk belanja kenduri di sebelah pihak perempuan, sedangkan pihak lelaki juga harus menyediakan sejumlah peruntukan untuk kenduri di pihak lelaki.

Bencana dalam adat dan budaya yang melampaui kehendak hukum masih tidak begitu diawasi oleh umat Islam hari ini, termasuk dalam soal mendirikan rumah tangga. Rukun nikah kurang dihayati, mahar dan walimah pula mengurangkan pahala ibadah kerana syarak tidak ditepati.

Ia mungkin menjadi sebab banyak ‘masjid’ yang ‘retak’ kalaupun tidak ‘runtuh’ kerana ‘jemaah’ nya yang sakit dan tidak diubati. Kalau ‘imam’ nya elok, ‘makmum’ pula yang tidak mengikut, ada pula yang ‘makmum’ nya patuh tetapi ‘imam’ pula yang tidak boleh diturut.

Sewajarnya faktor material tidak boleh menjadi sebab pernikahan tidak mampu dilangsungkan tetapi kemampuan menjalankan tanggungjawab itulah yang wajib menjadi pertimbangan sebelum mendirikan perkahwinan.

Golongan wanita diletakkan di tempat yang tinggi dan tiada kurangnya daripada lelaki, jadi mereka tidak harus merendah diri sehingga mengabaikan perintah agama demi lelaki yang dicintai. Risiklah peribadi bakal suami agar tidak tersalah pilih pemimpin yang tidak sepatutnya ditaati.

No comments:

Add Your Link Here

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Jom Solat

ANDA INGIN KUAT? HEBAT? HUBUNGAN ANTARA YANG MAHA ESA DENGAN DIRI KITA

MARILAH MENUNTUT ILMU

PERHATIAN..
letakkan link http://uniqueofislam.blogspot.com/
pada blog anda..
terima kasih.
..........................................................................................

Disclamair:

Blog ini sebenarnya adalah untuk kegunaan rujukan saya di masa kini dan masa hadapan.
kalau terlupa, blog ini la yang akan mengingatkan saya kembali apa yang telah lupa..
moga dapat dikongsi bersama pembaca,pelawat, sahabat tidak kiralah di mana anda semua berada..
Posts di dalam blog ini saya telah mengkaji kesahihannya dahulu sebelum dipost.
Jika masih lagi ada terdapat kesilapan di dalam post blog ini, sila kemukan komen pada post tersebut, saya akan segera mengkaji dan memperbetulkan kembali post tersebut

Sekian Terima Kasih. =)


referer from..

himpunan Doa-doa SESUAI untuk Pelajar

1-DOA MOHON DILINDUNGI DARI ORANG JAHAT

Ya Allah Tuhan yang Nur Nya berada dalam rahsia Nya, dan rahsia Nya berada dalam makhluk Nya, lindungilah aku dari pengelihatan orang-orang yang mengintai dari hati orang hasut dan orang yang zalim, seperti Engkau melindungkan roh manusia dalam tubuhnya, sesungguhnya Engkau maha kuasa atas tiap-tiap sesuatu.

2-DOA MAKAN UBAT MOHON DISEMBUHKAN

Dengan nama Allah Tuhan yang menyembuhkan. Dengan nama Allah Tuhan yang mencukupkan. Dengan nama Allah Tuhan yang memaafkan. Dengan nama Allah Tuhan yang tidak dimudaratkan oleh segala sesuatu, baik di bumi mahupun di langit dan Ia maha mendengar dan maha mengetahui.

3-DOA MOHON DIHIDUPKAN HATI

Ya Allah Tuhan yang maha hidip, berdiri sendiri, pencipta langit dan bumi, Tuhan yang maha besar dan maha mulia, Ya Allah tidak ada Tuhan yang patut disembah hanya Engkau, aku memohon kepada Mu semuga kiranya Engkau hidupkan akan hatiku dengan Nur hidayah Mu. Ya Tuhan ku yang maha kasih sayang.

4-DOA KETIKA MEMULAKAN PEKERJAAN

Dengan nama Allah, aku mulai dan aku bertawakal kepada Allah, aku berpegang teguh kepada Allah, cukup Allah tempatku berpegang dan bertawakal, tidak ada yang lebih kuat dan kuasa hanya Allah yang maha tinggi dan Esa.

5-DOA MOHON KEKUATAN IMAN

Wahai Allah, berikanlah kepada hamba keimanan yang sebenar-benarnya yang tiada kekufuran sesudahnya itu serta merupakan rahmat yang dengannya itu hamba dapat memperoleh kemuliaaan tuhan di dunia dan akhirat.

6-DOA DIBUKA DADA UNTUK MENERIMA ILMU DAN DIBERI KAFASIHAN

Ya Allah, Bukakanlah dadaku, mudahkanlah urusanku dan hilangkanlah kekakuan pada lidah agar mereka faham akan perkataan ku.

7-TASBIH UNTUK HILANGKAN WAS-WAS

Maha suci Tuhan yang memiliki, Tuhan yang maha kudus, Tuhan yang menjadikan dan yang memperbuat. jika Ia mengkehendaki, dihilangkan Nya dan diganti Nya dengan kejadian yang baru. Tidaklah yang demikian itu menyusahkan bagi Allah SWT.


8-DOA MOHON MIMPI BERTEMU NABI SAW


Ya Allah sumber pancaran Nur, Ya Allah Tuhan yang mengatur semua perkara, Semuga Engkau sampaikan daripadaku salam dan tahiyyat kepada roh Nabi Muhammmad SAW an roh keluarga Nabi Muhammad SAW.

9-DOA MOHON KEMUDAHAN DALAM BEKERJA DAN BERFIKIR

Ya Allah, tidak ada yang mudah, kecuali sesuatu yang Engkau jadikan mudah, Engkaulah yang menjadikan yang susah itu mudah.

10-DOA UNTUK MENERANGKAN PENGELIHATAN

Ya Nur (dibaca 11 kali setiap hari selepas mengerjakan sembahyang fardhu lima waktu)