Followers

Unique of Islam Headline Animator

Sabda Rasulullah SAW:

"Sebarkanlah ajaranku walaupun satu ayat " Surah Al-Ahzab : Ayat 71 "Nescaya Allah memperbaiki bagimu amalan-amalanmu dan mengampuni bagimu dosa-dosamu. Dan barangsiapa mentaati Allah dan Rasul-Nya, maka sesungguhnya ia telah mendapat kemenangan yang besar." Petikan Daripada Kitab Fikhul Jihad Karangan oleh Prof. Dr. Sheikh Yusuf Al-Qaradhawi ini: “Menggunakan internet untuk menyampaikan maklumat Islam, menyampaikan suara Islam dan memperlihatkan Islam merupakan satu jihad utama”

Show your appreciation to this blog.

Tafsir Mimpi tidak sama seperti di tempat lain

Thursday, May 13, 2010

Gabenor SAID : 4 Perkara

Pada suatu hari, Umar al-Khattab tiba di Himsa, sebuah kota di Syam. Di sana, dia mengumpulkan penduduk kota tersebut.

“Wahai penduduk Himsa, bagaimana kamu melihat Gabenor kamu ini?” tanya Umar bagi mendapatkan pandangan penduduk akan pemerintahan wakilnya, Gabenor Said bin Amir.
Mereka memberi jawapan yang mengejutkan Umar.

“Ada empat perkara pada dirinya yang menyebabkan kami merasa susah,” kata mereka.

“Apakah perkara itu?” tanya Umar.

“Pertama, dia mahu bertemu dengan kami pada waktu siang sahaja,” kata mereka.

“Ini berat,” kata Umar. “Apa pula yang kedua?” tanya Umar kembali.

“Kedua, dia tidak mahu melayani siapa pun yang datang pada waktu malam,”

“Ini juga masalah serius. Kemudian apa yang ketiga?”

“Ketiga, ada satu hari dalam satu bulan dimana dia tidak keluar sama sekali untuk menemui kami.”

“Ini tidak boleh dianggap mudah. Apa yang keempat?”

“Dia selalu pengsan ketika bersama kami.”

Mendengar aduan ini, Umar tidak dapat duduk diam. Dia merasa perlu untuk menyelesaikan permasalahan yang timbul antara Gabenor dengan rakyatnya. Itulah ciri-ciri pemimpin mulia sedia mendengar masalah rakyatnya dan terus memberikan penyelesaian, bukan sekadar janji kosong. Lalu, Umar membuat pertemuan antara Said selaku Gabenor dan rakyatnya yang bersiap sedia mengadili Gabenor mereka.

“Ya Allah, jangan Engkau kecewakan prasangka baikku selama ini kepadanya,” kata Umar membuka bicara pertemuan hari itu. Kemudian, dia memandang kearah wakil penduduk.

“Baiklah, apa yang kamu semua keluhkan mengenai Said selama ini?” Umar bertanya.

“Pertama, Said tidak keluar menemui kami kecuali pada waktu siang sahaja,” kata wakil itu.

Said tenang memulakan bicara. “Demi Allah sesungguhnya aku tidak suka menjawab soalan ini. Aku tidak mempunyai pembantu, maka aku harus membuat roti sendiri. Kemudian aku perlu menunggu hingga adunan itu mengembang dan kemudian aku panggang hingga menjadi roti Selepas itu aku berwudhuk dan barulah keluar menemui penduduk,’ kata Said dengan tenang.

“Apa yang kedua?” soal Umar kepada wakil itu.

“Kedua, Said tidak mahu melayan sesiapa pun yang datang pada waktu malam.”

“Apa jawapanmu, Said?”

“Sesungguhnya aku tidak suka menjawab soalan ini. Aku memperuntukkan siang untuk mereka dan malam untuk Allah sahaja,” jawab Said.

“Kemudian apa lagi?” Umar bertanya lagi.

”Ada satu hari tertentu dalam satu bulan dimana dia tidak keluar sama sekali dari rumahnya untuk menemui kami,” kata wakil itu.

“Apa komenmu?”

“Aku tidak mempunyai pembantu bagi mencuci pakaianku. Tambahan pula, aku tidak memiliki pakaian yang lain. Inilah satu-satunya pakaian yang aku ada dan aku mencucinya sendiri. Selepas itu, aku perlu tunggu sampai kering. Aku keluar menemui mereka apabila siang, sesudah baju ini kering,” jawab Said.

“Selanjutnya apa lagi?”

“Said selalu pengsan,” kata wakil itu.

Bagi perkara keempat ini, Said berbicara dengan panjang lebar. “Aku pernah menyaksikan sendiri bagaimana Khubaib Al-Anshari meninggal di Mekah. Dia di siksa oleh orang-orang kafir Quraisy dan sangat tragis. Ketika itu aku belum memeluk Islam. Mereka menyayat dagingnya kemudian menyalibnya di pohon kurma. Orang Quraisy itu berkata, “Khubaib, apakah kamu rela jika Muhammad menggantikanmu sekarang untuk disiksa?” Khubaib menjawab, “Demi Allah, kalau saya berada dalam keadaan tenang dengan keluarga sekarang ini dan Muhammad tertusuk duri, aku sungguh tidak rela.” Aku tidak dapat menolong Khubaib. Setiap kali mengingati peristiwa itu, aku menjadi risau jika Allah tidak mengampuniku untuk selamanya. Jika aku mengingati peristiwa itu, aku pengsan.”

Umar ternyata lega dengan penerangan Said terhadap empat perkara yang menjadi kerisauan penduduk selama ini. Ternyata, Said seorang Gabenor yang adil dan zuhud.

“Segala puji bagi Allah yang tidak mengecewakan prasangka baikku kepadanya,” kata Umar. Tidak sia-sia dia memilih Said menjadi wakilnya di Syam.

No comments:

Add Your Link Here

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Jom Solat

ANDA INGIN KUAT? HEBAT? HUBUNGAN ANTARA YANG MAHA ESA DENGAN DIRI KITA

MARILAH MENUNTUT ILMU

PERHATIAN..
letakkan link http://uniqueofislam.blogspot.com/
pada blog anda..
terima kasih.
..........................................................................................

Disclamair:

Blog ini sebenarnya adalah untuk kegunaan rujukan saya di masa kini dan masa hadapan.
kalau terlupa, blog ini la yang akan mengingatkan saya kembali apa yang telah lupa..
moga dapat dikongsi bersama pembaca,pelawat, sahabat tidak kiralah di mana anda semua berada..
Posts di dalam blog ini saya telah mengkaji kesahihannya dahulu sebelum dipost.
Jika masih lagi ada terdapat kesilapan di dalam post blog ini, sila kemukan komen pada post tersebut, saya akan segera mengkaji dan memperbetulkan kembali post tersebut

Sekian Terima Kasih. =)


referer from..

himpunan Doa-doa SESUAI untuk Pelajar

1-DOA MOHON DILINDUNGI DARI ORANG JAHAT

Ya Allah Tuhan yang Nur Nya berada dalam rahsia Nya, dan rahsia Nya berada dalam makhluk Nya, lindungilah aku dari pengelihatan orang-orang yang mengintai dari hati orang hasut dan orang yang zalim, seperti Engkau melindungkan roh manusia dalam tubuhnya, sesungguhnya Engkau maha kuasa atas tiap-tiap sesuatu.

2-DOA MAKAN UBAT MOHON DISEMBUHKAN

Dengan nama Allah Tuhan yang menyembuhkan. Dengan nama Allah Tuhan yang mencukupkan. Dengan nama Allah Tuhan yang memaafkan. Dengan nama Allah Tuhan yang tidak dimudaratkan oleh segala sesuatu, baik di bumi mahupun di langit dan Ia maha mendengar dan maha mengetahui.

3-DOA MOHON DIHIDUPKAN HATI

Ya Allah Tuhan yang maha hidip, berdiri sendiri, pencipta langit dan bumi, Tuhan yang maha besar dan maha mulia, Ya Allah tidak ada Tuhan yang patut disembah hanya Engkau, aku memohon kepada Mu semuga kiranya Engkau hidupkan akan hatiku dengan Nur hidayah Mu. Ya Tuhan ku yang maha kasih sayang.

4-DOA KETIKA MEMULAKAN PEKERJAAN

Dengan nama Allah, aku mulai dan aku bertawakal kepada Allah, aku berpegang teguh kepada Allah, cukup Allah tempatku berpegang dan bertawakal, tidak ada yang lebih kuat dan kuasa hanya Allah yang maha tinggi dan Esa.

5-DOA MOHON KEKUATAN IMAN

Wahai Allah, berikanlah kepada hamba keimanan yang sebenar-benarnya yang tiada kekufuran sesudahnya itu serta merupakan rahmat yang dengannya itu hamba dapat memperoleh kemuliaaan tuhan di dunia dan akhirat.

6-DOA DIBUKA DADA UNTUK MENERIMA ILMU DAN DIBERI KAFASIHAN

Ya Allah, Bukakanlah dadaku, mudahkanlah urusanku dan hilangkanlah kekakuan pada lidah agar mereka faham akan perkataan ku.

7-TASBIH UNTUK HILANGKAN WAS-WAS

Maha suci Tuhan yang memiliki, Tuhan yang maha kudus, Tuhan yang menjadikan dan yang memperbuat. jika Ia mengkehendaki, dihilangkan Nya dan diganti Nya dengan kejadian yang baru. Tidaklah yang demikian itu menyusahkan bagi Allah SWT.


8-DOA MOHON MIMPI BERTEMU NABI SAW


Ya Allah sumber pancaran Nur, Ya Allah Tuhan yang mengatur semua perkara, Semuga Engkau sampaikan daripadaku salam dan tahiyyat kepada roh Nabi Muhammmad SAW an roh keluarga Nabi Muhammad SAW.

9-DOA MOHON KEMUDAHAN DALAM BEKERJA DAN BERFIKIR

Ya Allah, tidak ada yang mudah, kecuali sesuatu yang Engkau jadikan mudah, Engkaulah yang menjadikan yang susah itu mudah.

10-DOA UNTUK MENERANGKAN PENGELIHATAN

Ya Nur (dibaca 11 kali setiap hari selepas mengerjakan sembahyang fardhu lima waktu)