Followers

Unique of Islam Headline Animator

Sabda Rasulullah SAW:

"Sebarkanlah ajaranku walaupun satu ayat " Surah Al-Ahzab : Ayat 71 "Nescaya Allah memperbaiki bagimu amalan-amalanmu dan mengampuni bagimu dosa-dosamu. Dan barangsiapa mentaati Allah dan Rasul-Nya, maka sesungguhnya ia telah mendapat kemenangan yang besar." Petikan Daripada Kitab Fikhul Jihad Karangan oleh Prof. Dr. Sheikh Yusuf Al-Qaradhawi ini: “Menggunakan internet untuk menyampaikan maklumat Islam, menyampaikan suara Islam dan memperlihatkan Islam merupakan satu jihad utama”

Show your appreciation to this blog.

Tafsir Mimpi tidak sama seperti di tempat lain

Sunday, September 5, 2010

Tafsir Ayat: Rasulullah galak umat rebut keistimewaan malam lailatulqadar

Oleh Engku Ahmad Zaki Engku Alwi

2010/09/02
FIRMAN Allah yang bermaksud: "Sesungguhnya Kami telah menurunkan (al-Quran) ini pada lailatulqadar. Dan apa jalannya kamu dapat mengetahui apa dia kebesaran lailatulqadar? Lailatulqadar itu lebih baik daripada seribu bulan. Pada malam itu, turun malaikat dan Jibril dengan izin Tuhan mereka kerana membawa segala perkara (yang ditakdirkan berlakunya pada tahun yang berikut). Sejahteralah malam (yang berkat itu) hingga terbit fajar." (Surah al-Qadr, ayat 1-5)

Salah satu daripada keagungan, keistimewaan dan kemuliaan bulan suci Ramadan ialah adanya satu malam penuh berkat yang lebih baik daripada seribu bulan. Malam yang hanya muncul pada sepuluh terakhir Ramadan itu lebih dikenali dengan lailatulqadar, amat istimewa dan dinantikan setiap Muslim yang beriman dan bertakwa kepada Allah.

Rasulullah SAW sendiri memohon kepada Allah supaya malam bersejarah yang penuh hikmah itu berkenan menemuinya. Sabda Baginda yang bermaksud: “Sesungguhnya bulan ini (Ramadan) telah datang kepada kamu, dalamnya ada malam di mana amalan ibadat yang dilakukan pada malam itu lebih baik dan lebih besar ganjarannya daripada amalan selama seribu bulan. Sesiapa yang kehilangan malam itu, sesungguhnya dia kehilangan semua kebaikan. Dan tidak akan kehilangan semua perkara kecuali orang yang diharamkan (tidak mendapat petunjuk) dari Allah Taala.” (Hadis riwayat Nasa’i) Keistimewaan lailatulqadar diserikan lagi penurunan wahyu al-Quran untuk pertama kalinya kepada Rasulullah SAW sewaktu Baginda berada di Gua Hira’. Setelah itu, al-Quran mula diturunkan secara berperingkat dan beransur-ansur selama 23 tahun (13 tahun di Makkah dan 10 tahun di Madinah).

Lailatulqadar akan muncul pada bulan Ramadan setiap tahun sebagai anugerah Allah yang hanya dikhususkan kepada umat Nabi Muhammad SAW. Lailatulqadar juga bermaksud malam penentuan kerana pada malam itu mula ditentukan langkah akan ditempuh Rasul-Nya dalam memberi petunjuk bagi umat manusia.

Dalam kitab Fathul Bari oleh Ibnu Hajar al-‘Asqalani, ada 45 pendapat mengenai malam berlakunya lailatulqadar, masing-masing menurut pengalaman dengan catatan ulama yang meriwayatkan sejak dari malam pertama hingga malam 30 Ramadan.

Ulama bersepakat lailatulqadar berlaku pada 10 malam terakhir Ramadan namun, mereka berselisih pendapat mengenai malam yang ke berapa dari sepuluh malam terakhir itu. Ada pendapat menyatakan lailatulqadar terjadi pada malam ke-27 Ramadan.
Rasulullah SAW bersabda bermaksud: “Barang siapa ingin mendapatkan lailatulqadar, dia hendaklah mencari pada malam ke-27.” (Hadis riwayat Ahmad). Ada juga riwayat lain yang mengatakan malam mulia itu terjadi pada malam ganjil sepuluh hari terakhir.

Menurut sejarah Islam, lailatulqadar pertama kali menemui Rasulullah SAW ketika Baginda menyendiri di Gua Hira’, bermuhasabah dan merenung masyarakat sekeliling. Tidak lama kemudian, datang al-Ruh al-Amin iaitu malaikat Jibril membawa wahyu Ilahi dengan petunjuk dan hidayah untuk membimbing Baginda.

Lailatulqadar kurniaan Ilahi kepada Rasulullah SAW dan umatnya sebagai tanda kasih sayang-Nya dan rahmat-Nya yang menyeluruh. Justeru, amal kebajikan seseorang hamba Allah pada malam itu lebih baik daripada amal kebajikan dilakukan selama seribu bulan.

Kerana keutamaan ini, Rasulullah SAW menganjurkan umatnya mencari lailatulqadar. Rasulullah SAW menghidupkan malam terakhir Ramadan dengan melaksanakan iktikaf, solat tahajud, solat witir, solat Tarawih, membaca dan tadarus al-Quran, berzikir kepada Allah dan lain-lain amalan salih yang dianjurkan Islam.

Walau apapun harinya, yang pentingnya pada malam itu, Allah menurunkan rahmat, limpahan kurnia dan keampunan kepada hamba-Nya yang melaksanakan ibadat puasa penuh keimanan, mengharapkan keredaan Ilahi dan sentiasa menghiasi kehidupannya dengan amalan salih.

Kelebihan lailatul qadar itu sudah tentu tidak akan dianugerahkan kepada sebarangan orang dan tidak diberikan kepada orang yang ibadahnya hanya pada malam tertentu saja pada bulan Ramadan.

Fadilat malam mulia itu akan menyinari orang yang ikhlas, khusyuk dan istiqamah mempertahankan nilai keislaman dalam setiap tutur kata, perilaku, akhlak, ibadat dan aktiviti kehidupan sehariannya.

Hadirnya malam penuh berkat itu akan dinantikan dan disambut penuh keyakinan serta keimanan, sekali gus melayakkan dirinya termasuk kelompok orang dilimpahi kenikmatan syurga abadi terdiri daripada golongan para nabi dan rasul, siddiqin, syuhada’ dan orang soleh.

Demikianlah keistimewaan lailatul qadar yang mengangkat bulan Ramadan sebagai penghulu segala bulan, penuh keberkatan dan kelebihan buat Muslim yang benar-benar bertakwa kepada Allah. Muslim berjaya berpuasa sebulan Ramadan dengan penuh keimanan maka diampuni Allah segala dosanya seumpama bayi yang baru keluar dari rahim ibunya.

Penulis ialah Timbalan Dekan (Akademik dan Hal Ehwal Pelajar) Fakulti Pengajian Kontemporari Islam, Universiti Sultan Zainal Abidin


tag: amalan 10 malam terakhir, sepuluh malam ramadhan,malam Lailatul Qadar, Qadr, Tips bangun Qiamulail,

No comments:

Add Your Link Here

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Jom Solat

ANDA INGIN KUAT? HEBAT? HUBUNGAN ANTARA YANG MAHA ESA DENGAN DIRI KITA

MARILAH MENUNTUT ILMU

PERHATIAN..
letakkan link http://uniqueofislam.blogspot.com/
pada blog anda..
terima kasih.
..........................................................................................

Disclamair:

Blog ini sebenarnya adalah untuk kegunaan rujukan saya di masa kini dan masa hadapan.
kalau terlupa, blog ini la yang akan mengingatkan saya kembali apa yang telah lupa..
moga dapat dikongsi bersama pembaca,pelawat, sahabat tidak kiralah di mana anda semua berada..
Posts di dalam blog ini saya telah mengkaji kesahihannya dahulu sebelum dipost.
Jika masih lagi ada terdapat kesilapan di dalam post blog ini, sila kemukan komen pada post tersebut, saya akan segera mengkaji dan memperbetulkan kembali post tersebut

Sekian Terima Kasih. =)


referer from..

himpunan Doa-doa SESUAI untuk Pelajar

1-DOA MOHON DILINDUNGI DARI ORANG JAHAT

Ya Allah Tuhan yang Nur Nya berada dalam rahsia Nya, dan rahsia Nya berada dalam makhluk Nya, lindungilah aku dari pengelihatan orang-orang yang mengintai dari hati orang hasut dan orang yang zalim, seperti Engkau melindungkan roh manusia dalam tubuhnya, sesungguhnya Engkau maha kuasa atas tiap-tiap sesuatu.

2-DOA MAKAN UBAT MOHON DISEMBUHKAN

Dengan nama Allah Tuhan yang menyembuhkan. Dengan nama Allah Tuhan yang mencukupkan. Dengan nama Allah Tuhan yang memaafkan. Dengan nama Allah Tuhan yang tidak dimudaratkan oleh segala sesuatu, baik di bumi mahupun di langit dan Ia maha mendengar dan maha mengetahui.

3-DOA MOHON DIHIDUPKAN HATI

Ya Allah Tuhan yang maha hidip, berdiri sendiri, pencipta langit dan bumi, Tuhan yang maha besar dan maha mulia, Ya Allah tidak ada Tuhan yang patut disembah hanya Engkau, aku memohon kepada Mu semuga kiranya Engkau hidupkan akan hatiku dengan Nur hidayah Mu. Ya Tuhan ku yang maha kasih sayang.

4-DOA KETIKA MEMULAKAN PEKERJAAN

Dengan nama Allah, aku mulai dan aku bertawakal kepada Allah, aku berpegang teguh kepada Allah, cukup Allah tempatku berpegang dan bertawakal, tidak ada yang lebih kuat dan kuasa hanya Allah yang maha tinggi dan Esa.

5-DOA MOHON KEKUATAN IMAN

Wahai Allah, berikanlah kepada hamba keimanan yang sebenar-benarnya yang tiada kekufuran sesudahnya itu serta merupakan rahmat yang dengannya itu hamba dapat memperoleh kemuliaaan tuhan di dunia dan akhirat.

6-DOA DIBUKA DADA UNTUK MENERIMA ILMU DAN DIBERI KAFASIHAN

Ya Allah, Bukakanlah dadaku, mudahkanlah urusanku dan hilangkanlah kekakuan pada lidah agar mereka faham akan perkataan ku.

7-TASBIH UNTUK HILANGKAN WAS-WAS

Maha suci Tuhan yang memiliki, Tuhan yang maha kudus, Tuhan yang menjadikan dan yang memperbuat. jika Ia mengkehendaki, dihilangkan Nya dan diganti Nya dengan kejadian yang baru. Tidaklah yang demikian itu menyusahkan bagi Allah SWT.


8-DOA MOHON MIMPI BERTEMU NABI SAW


Ya Allah sumber pancaran Nur, Ya Allah Tuhan yang mengatur semua perkara, Semuga Engkau sampaikan daripadaku salam dan tahiyyat kepada roh Nabi Muhammmad SAW an roh keluarga Nabi Muhammad SAW.

9-DOA MOHON KEMUDAHAN DALAM BEKERJA DAN BERFIKIR

Ya Allah, tidak ada yang mudah, kecuali sesuatu yang Engkau jadikan mudah, Engkaulah yang menjadikan yang susah itu mudah.

10-DOA UNTUK MENERANGKAN PENGELIHATAN

Ya Nur (dibaca 11 kali setiap hari selepas mengerjakan sembahyang fardhu lima waktu)