Followers

Unique of Islam Headline Animator

Sabda Rasulullah SAW:

"Sebarkanlah ajaranku walaupun satu ayat " Surah Al-Ahzab : Ayat 71 "Nescaya Allah memperbaiki bagimu amalan-amalanmu dan mengampuni bagimu dosa-dosamu. Dan barangsiapa mentaati Allah dan Rasul-Nya, maka sesungguhnya ia telah mendapat kemenangan yang besar." Petikan Daripada Kitab Fikhul Jihad Karangan oleh Prof. Dr. Sheikh Yusuf Al-Qaradhawi ini: “Menggunakan internet untuk menyampaikan maklumat Islam, menyampaikan suara Islam dan memperlihatkan Islam merupakan satu jihad utama”

Show your appreciation to this blog.

Tafsir Mimpi tidak sama seperti di tempat lain

Sunday, February 13, 2011

Manusia yg tidak mahu BerTerima Kasih

AL ISRAA' : AYAT 66 & 67

  1. Tuhanmu adalah yang melayarkan kapal di lautan untukmu, agar kamu dapat mencari sebahagian dari kurnia (rezeki) Nya. Sesungguhnya Dia adalah Tuhan Yang Maha Penyayang terhadapmu.
  2. Dan apabila kamu ditimpa bahaya di lautan (kerana ombak yang bergelora disebabkan taufan yang bertiup), nescaya hilanglah siapa jua yang kamu seru selain Dia (Allah), maka tatkala Dia menyelamatkan kamu ke daratan (dari bahaya ancaman lemas itu), kamu kembali berpaling (dari mentaati Allah). Dan manusia itu (nyata) adalah sangat tidak berterima kasih.

KETERANGAN DARI AYAT

Begitulah sifat manusia. Allah semememangnya Maha Mengetahui ciptaan-Nya dan memberi peringatan bagi mereka yang mahu mengambil ikhtibar dari kisah dalam ayat di atas. Dalam ayat di atas, jelas Allah mengerti bahawa tatkala manusia itu ditimpa mara bahaya yang tidak mampu dia mengatasinya sendiri, contoh ketika mereka berada di lautan (dalam pelayaran) @ ketika mereka berada di udara (dalam penerbangan) kemudian mereka itu mengalami ribut taufan dan menyebabkan kapal laut @ kapalterbang mereka bergegar, mereka merasa takut dan ingat serta berserah hanya kepada Allah Swt semata-mata.

Namun, apabila mereka diselamatkan Allah dan selamat mendarat di pelabuhan @ Lapangan Terbang, mereka itu kembali ingkar kepada perintah Allah. Itulah sifat manusia, MUDAH LUPA dan TIDAK TAHU BERTERIMA KASIH kepada mereka yang pernah berjasa. Dalam ayat ini Allah telah menyelamatkan nyawa mereka, namun amat sedikit yang berterima kasih kepada Allah dalam ertikata lainnya dengan melaksanakan solat 5 waktu yang difardhukan oleh-Nya..

jadi berTERIMA KASIH lah pada Allah yg selalu mendtgkn pertolongan kpd kita xkira dari segala bentuk apa pun..
Jika DIA datangkan manusia tuk membantu kita- berTERIMA KASIH la kpdNYA dan individu itu
Jika DIA datangkan dalam bentuk lain. bersyukurlah dan gunakan sebaik2 nikmat yang diberi..
dan apa pun yg datang sentiasa ucapkan Alhamdulillah..

No comments:

Add Your Link Here

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Jom Solat

ANDA INGIN KUAT? HEBAT? HUBUNGAN ANTARA YANG MAHA ESA DENGAN DIRI KITA

MARILAH MENUNTUT ILMU

PERHATIAN..
letakkan link http://uniqueofislam.blogspot.com/
pada blog anda..
terima kasih.
..........................................................................................

Disclamair:

Blog ini sebenarnya adalah untuk kegunaan rujukan saya di masa kini dan masa hadapan.
kalau terlupa, blog ini la yang akan mengingatkan saya kembali apa yang telah lupa..
moga dapat dikongsi bersama pembaca,pelawat, sahabat tidak kiralah di mana anda semua berada..
Posts di dalam blog ini saya telah mengkaji kesahihannya dahulu sebelum dipost.
Jika masih lagi ada terdapat kesilapan di dalam post blog ini, sila kemukan komen pada post tersebut, saya akan segera mengkaji dan memperbetulkan kembali post tersebut

Sekian Terima Kasih. =)


referer from..

himpunan Doa-doa SESUAI untuk Pelajar

1-DOA MOHON DILINDUNGI DARI ORANG JAHAT

Ya Allah Tuhan yang Nur Nya berada dalam rahsia Nya, dan rahsia Nya berada dalam makhluk Nya, lindungilah aku dari pengelihatan orang-orang yang mengintai dari hati orang hasut dan orang yang zalim, seperti Engkau melindungkan roh manusia dalam tubuhnya, sesungguhnya Engkau maha kuasa atas tiap-tiap sesuatu.

2-DOA MAKAN UBAT MOHON DISEMBUHKAN

Dengan nama Allah Tuhan yang menyembuhkan. Dengan nama Allah Tuhan yang mencukupkan. Dengan nama Allah Tuhan yang memaafkan. Dengan nama Allah Tuhan yang tidak dimudaratkan oleh segala sesuatu, baik di bumi mahupun di langit dan Ia maha mendengar dan maha mengetahui.

3-DOA MOHON DIHIDUPKAN HATI

Ya Allah Tuhan yang maha hidip, berdiri sendiri, pencipta langit dan bumi, Tuhan yang maha besar dan maha mulia, Ya Allah tidak ada Tuhan yang patut disembah hanya Engkau, aku memohon kepada Mu semuga kiranya Engkau hidupkan akan hatiku dengan Nur hidayah Mu. Ya Tuhan ku yang maha kasih sayang.

4-DOA KETIKA MEMULAKAN PEKERJAAN

Dengan nama Allah, aku mulai dan aku bertawakal kepada Allah, aku berpegang teguh kepada Allah, cukup Allah tempatku berpegang dan bertawakal, tidak ada yang lebih kuat dan kuasa hanya Allah yang maha tinggi dan Esa.

5-DOA MOHON KEKUATAN IMAN

Wahai Allah, berikanlah kepada hamba keimanan yang sebenar-benarnya yang tiada kekufuran sesudahnya itu serta merupakan rahmat yang dengannya itu hamba dapat memperoleh kemuliaaan tuhan di dunia dan akhirat.

6-DOA DIBUKA DADA UNTUK MENERIMA ILMU DAN DIBERI KAFASIHAN

Ya Allah, Bukakanlah dadaku, mudahkanlah urusanku dan hilangkanlah kekakuan pada lidah agar mereka faham akan perkataan ku.

7-TASBIH UNTUK HILANGKAN WAS-WAS

Maha suci Tuhan yang memiliki, Tuhan yang maha kudus, Tuhan yang menjadikan dan yang memperbuat. jika Ia mengkehendaki, dihilangkan Nya dan diganti Nya dengan kejadian yang baru. Tidaklah yang demikian itu menyusahkan bagi Allah SWT.


8-DOA MOHON MIMPI BERTEMU NABI SAW


Ya Allah sumber pancaran Nur, Ya Allah Tuhan yang mengatur semua perkara, Semuga Engkau sampaikan daripadaku salam dan tahiyyat kepada roh Nabi Muhammmad SAW an roh keluarga Nabi Muhammad SAW.

9-DOA MOHON KEMUDAHAN DALAM BEKERJA DAN BERFIKIR

Ya Allah, tidak ada yang mudah, kecuali sesuatu yang Engkau jadikan mudah, Engkaulah yang menjadikan yang susah itu mudah.

10-DOA UNTUK MENERANGKAN PENGELIHATAN

Ya Nur (dibaca 11 kali setiap hari selepas mengerjakan sembahyang fardhu lima waktu)